نخستین معاینه دندانپزشکی
اولین دیدار باید حداکثر بین ۶ تا ۱۲ ماهگی صورت گیرد. با رویش اولین دندانها در دهان، پیشگیری باید شروع شود و اولین ویزیت کودک شما با دندانپزشک صورت گیرد.دندانپزشکی پیشگیری به کودک شما لبخندی زیبا میبخشد.
-
در این جلسه به شما یاد داده می شود که چگونه از سلامتی دندانهای کودکتان محافظت کنید.
-
معاینات زود هنگام دندانپزشکی، شانس پیشگیری از بیماریهای دندان را بیشتر نموده و به کودک شما کمک میکند که به نسلی تعلق یابد که هرگز پوسیدگی و درد دندان را تجربه نکنند.
-
فاصله دیدارها بستگی به جنس دندانها، نوع تغذیه ، مراقبتهای دندانی و فلوراید آب آشامیدنی دارد و بطور معمول هر ۶ ماه یکبار توصیه میشود.
-
در این جلسات با کاربرد روشهای پیشگیری ،از صرف هزینه و وقت برای درمانهای پیچیده آینده جلوگیری خواهد شد.
-
با معاینه دقیق دندانها و لثه کودک پوسیدگی ها یا سایر مشکلات را ارزیابی میگردد.
-
در صورت لزوم جهت بررسی فکین ،دندانهای در حال تکامل و پوسیدگهای غیر قابل رویت رادیوگرافی تجویز خواهد شد
چیز هایی را که باید در مورد دندانپزشک به کودک گفت:
-
از طرف دندانپزشک به کودک قولی ندهید.
-
در صورت صلاحدید دندانپزشک ، کودک را به تنهایی به اتاق بفرستید.
-
جهت ترغیب کودک برای دیدار دندانپزشکی به او رشوه ندهید.
-
کلمات منفی و ترسناک مانند درد ، آمپول ، کشیدن ، چرخ کردن را برای کودک به کار نبرید.
-
دیدار دندانپزشکی را وسیله ای برای تنبیه معرفی نکنید.
-
به او بگویید دکتر دوست شماست، به سلامت شما کمک می کند و دندانهای شما را تمیز می کند .
-
اضطراب خود را به کودک منتقل نکنید.به دیگران اجازه ندهید خاطرات ترسناک دندانپزشکی خود را برای او بازگو کنند.
-
از آنجا که دندانپزشک و دستیار برای هر مورد اصطلاح خاصی را به کار خواهند برد، جزئیات روند کار را برای کودک توضیح ندهید.
همواره الگوی صحیحی از نظر رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک، برای کودک خود باشید.
بهداشت دهان در نوزادان
با روئیدن نخستین دندان در دهان ، پلاک میکربی نیز برروی آن تشکیل گردیده و شروع به تخریب و ایجاد پوسیدگی می کند. پس بهداشت دهان کودک با رویش اولین دندان شیری او آغاز می شود.
-
.مسواک زدن را همزمان با رویش اولین دندان شروع کنید.
با پارچه تمیز یا حتی مسواک مخصوص نوزادی با ملایمت دندان ها را تمیز کرده و پلاک میکروبی را از روی آنها بردارید هر بار که شیشه شیر را میشورید، دندانهای کودک را نیز فراموش نکنید!
-
اصول تغذیه ای را رعایت کنید:
درصورتی که کودک شما از شیشه استفاده می کند باید بدانید که اگر در هنگام خواب نیز عادت به مکیدن سر شیشه دارد، به علت آنکه مایع درون شیشه دارای مواد قندی است این قند توسط میکربهای دهان تجزیه و به اسید تبدیل می شود و این اسید بر روی دندان شیری اثر کرده و موجب پوسیدگی(مخصوصا دندانهای قدامی بالا) می شود، بنابراین در هنگام خواب، از تغذیه کودک با شیشه یا سینه مادر،خودداری کنید و اگر کودک شما قبل از آنکه به خواب رود ،عادت به استفاده از شیشه دارد،حتی المقدور آن را با آب ساده پر کنید تا از پوسیدگی دندانهای شیری او جلوگیری کنید.
-
با دندان پزشک در ارتباط باشید:
معاینات دندانپزشکی یاور شما را در حفظ سلامت دندانهای کودک خواهد بود.
حتی میتوان مسواک زدن برای کودک را ،از همان نوزادی شروع کرد.
انجمن دندانپزشکان آمریکا پیشنهاد کرده که دهان نوزاد را از همان روزهای اول بعد از تولد تمیز کنید. البته در این زمان او هنوز دندانی ندارد و مسواکی هم لازم نیست اما میتوانید بعد از هر وعده غذا یا شیر مادر، با یک گاز یا دستمال مرطوب، لثههای او را تمیز کنید. این کار سه فایده دارد:
-
اولاً پلاکی را که روی لثه جمع شده برمیدارد. پلاک، ماده چسبناکی است که از باکتریها، خردههای غذا و مخاط تشکیل شده است. برداشتن آن مانع از رشد باکتریهای متعدد روی لثه کودک میشود.
-
دوماً موجب میشود کودک به داشتن یک دهان تمیز و عاری از پلاک عادت کند و در نتیجه مرحله بعدی که مسواک زدن است، برای او سادهتر خواهد شد.
-
سوماً این مساله موجب میشود که کودک شما به اینکه کسی در دهانش دست ببرد، عادت کند. در این صورت در آینده، مسواک زدن و یا معاینه دندانپزشک برای او آسانتر خواهد شد.
زمان رویش دندانها
شروع رویش دندانهای شیری از ۴ تا ۱۸ ماهگی ممکن است متغیر باشد.رویش زود یا دیر هنگام دندانها جای نگرانی ندارد.
اخرین دندان شیری هم حدود ۲-۳ سالگی در می اید. هر فک ۱۰ دندان شیری و در دو فک مجموعا ۲۰ دندان رویش می یابد.
از حدود پنج و نیم سالگی تا دوازده سالگی بهتدریج دندانهای شیری لق میشوند و میافتند و معمولا دو تا شش ماه پس از افتادن هر دندان شیری، دندان دایمی جانشین رویش مییابد.
در حدود شش سالگی، اولین دندان آسیاب دائمی، در پشت دندان های شیری می روید. که بسیاری از والدین آن را با دندان شیری اشتباه می گیرند. معمولا اولین پوسیدگی دندان های دائمی نیز به دلیل همین اشتباه و بی اهمیت شمردن، در دندان های آسیاب اول رخ می دهد.
از ویژگی های این دوره، وجود هم زمان دندان های شیری و دائمی در دهان است که والدین می بایست به دقت فرآیند و زمان ریختن دندان های شیری و رویش دندان های دائمی را کنترل کنند.
بعد از دوازده سالگی، نباید هیچ دندان شیری در دهان باقی بماند. و بیست و هشت دندان دائمی می رویند.
تغذیه
یکی از روشهای پیشگیری از پوسیدگی ، کنترل رژیم غذایی و تغذیه کودک است . بنابراین ضمن رعایت غذای اصلی کودک اگر میان وعده ها ، و تنقلات بطور مناسب انتخاب شوند، علاوه بر تامین منبع تغذیه و انرژی مورد نیاز کودکان، میتوانند در پیشگیری از پوسیدگی نقش مهمی داشته باشند.
شکل گیری عادات غذایی سودمند یا زیانبار در کودکان از سوی والدین صورت میگیرد. بهتر است از خوردن مواد غذایی که حاوی شکر ، نشاسته یا مقدار زیادی چربی هستند، پرهیز شود. در این صورت علاوه بر سلامت عمومی کودک، سلامت دندانی او نیز تضمین خواهد شد. چاشت نیم روزی سودمند شیر ،نان و پنیر ،تخم مرغ پخته ، ماست ، میوه ها و سبزیهای خام مانند هویج ، ذرت ، آجیل در مقابل چاشت نیم روزی پوسیدگی زا آبنبات ، کیک ، شیرینی ، کلوچه ، غلات شیرین شده ، کشمش ، برگه میوه های خشک ، شیرعسل ، آدامسهای شکردار ،بیسکوییت شیرین هستند.
از خوردن غذاهای چسبنده پرهیز کنید. این مواد از نظر مدتی که در دهان باقی میمانند متفاوت هستند. برای مثال ، چسبندگی تافی بر روی دندانها بیشتر از شکلات و کارامل است. خوردن شیرینی ها را در وعده های غذایی منحصر کنید. در این هنگام بزاق بیشتری در دهان ترشح میشود که میتواند باقیمانده مواد غذایی را از روی دندانها پاک کند.
تعداد دفعات مصرف مواد قندی را در طول روز کاهش دهید. از وجود مواد قندی در فرآوردههای غذایی آگاه باشید، بنابراین در هنگام خرید به برچسب مواد تشکیل دهنده آن توجه نمایید مانند : سسها ، نوشابه و… از خوردن تنقلات و شیرینی قبل از خواب پرهیز کنید، زیرا در آن هنگام جریان بزاق کندتر بوده، قدرت پاک کنندگی آن کمتر است. میان وعده هارا به گونه ای انتخاب کنید که موجب پوسیدگی دندانها نشوند و با خوردن موادی مانند سبزیهای خام ، پنیر و سایر لبنیات به سلامت دندانها کمک کنید.